_ اکنون به گروهی از بیماری ها بر می خوریم که در جامعه نمونه های زیادی دارد و حدفاصل روان پزشکی با پزشکی داخلی به شمار می رود . افزایش اولیه فشارخون ، بی نظمی های ضربان قلب ، سکته های قلبی ، زخم دوازدهه ، کولیت عصبی ، کولیت زخم دار ، کهیر مزمن ، اگزما ، جوش غرور جوانی ، آسم ، سردردهای تنشی و میگرنی ، التهاب روماتیسمی مفاصل ، سرطان و بدخیمی های دیگر، دیابت ، التهاب تیروئید، اختلالات قاعدگی ، بی اشتهایی عصبی ، چاقی ، همه بیماری های شایع و نگران کننده ای هستند که با وجود تفاوت های فراوان ، یک وجه مشترک دارند .
همه این بیماری ها جزء بیماری های روان – تنی به شمار می روند ، به این مفهوم که فشارهای روانی و عواطف شدید از طریق دستگاه عصبی خودکار سبب اختلالات عضوی و آسیب های بافتی در بدن می شود و در نتیجه رفع آنها نه تنها به معنی پیشگیری از این بیماری هاست ، بلکه منشا روانی نقش عمده ای در تداوم این بیماری ها دارد .
به طور کلی تاثیر مسائل روانی بر جسم از چشم پوشیده نیست . خود شما هم تجربه کرده اید که در اثر مسائل روحی تغییرات جسمی پیدا می کنید . شرم موجب برافروختگی چهره و لرزش صدا و ترس سبب خشکی دهان ، پریدگی رنگ و لرزش بدن می شود . نگرانی، مشکلات شغلی ، مشاجرات خانوادگی و دیگر تجربیات ناراحت کننده عاطفی بر وضع معده و روده اثر می گذارد .
اما نشانه بیماری « روان – تنی » تمایل زیاد دارند که در جست و جوی یک منشا جسمی برای نشانه های بیماری خود باشند و علل روان شناختی را انکار می کنند و از پذیرش آنها اکراه دارند . به این ترتیب هر چند بیماران « روان – تنی » به صورت خودآگاه آرزوی رهایی از نشانه های بیماری خویش را دارند ، اما در برابر تدابیر درمانی ریشه ای که به مفهوم شناخت اشکلالات ویژه شخصیتی و سوءانطباق های منبع اضطراب است ، ناخودآگاه مقاومت می کنند .
بجاست که اکنون بر جامعیت انسان به عنوان یک واحد « زیستی – روانی - اجتماعی » تاکید کنیم. انسان نه تنها فرآورده ژنها و سرشت و ساختمانی بدنی و عضوی خویش است، بلکه تحت تاثیر تجربیات خاص روانی و محیط اجتماعی ویژه ای که در آن زندگی می کند ، نیز قرار دارد .
این واحد زیستی - روانی - اجتماعی ممکن است در طول زندگی خویش تحت تاثیر عوامل یا استرسورهایی قرار گیرد که آنها نیز ممکن است جنبه زیستی و فیزیکی ، روان شناختی یا جامعه شناختی داشته باشند . واکنش انسان در برابر استرسور شدید روان شناختی محسوب می شود . در یک نفر سبب بیماری عروق اکلیلی قلب و سکته قلبی و در یک نفر دیگر سبب افسردگی و در شخصی دیگر موجب روی آوردن به اعتیاد می شود .
روانشناسی - اختلالات روانی - فشارهای روانی ( بیماری های روان تنی ) چه تاثیری بر اختلالات عضوی دارند ؟